Checkpoint Systems

RFID & Loss Prevention Solutions

×

News & Events Press

Share:

Winkelcriminaliteit kost Nederlandse retail € 2,4 miljard

De Nederlandse retailers hebben het afgelopen jaar 1,8 miljard euro verloren door diefstallen. Daarmee heeft Nederland de hoogste winkelcriminaliteit van West-Europa na Spanje en dat voelt de Nederlandse consument in zijn portemonnee. De Nederlandse retailers rekenen de consument 139 euro extra aan om de kosten van gestolen spullen te compenseren. Dat blijkt uit de studie ‘Retail Security in Europe’ in opdracht van Checkpoint Systems, wereldleider in dervingpreventie voor de retail. Supermarkten, doe-het-zelfzaken en kledingwinkels zijn het populairst bij Nederlandse winkeldieven.

2019-06-20

Checkpoint Systems: Nederland heeft hoogste winkelcriminaliteit van West-Europa
na Spanje

 • Winkelcriminaliteit kost elke Nederlander dit jaar € 139 extra

 • Nederlandse retail verloor € 1,8 miljard door winkelcriminaliteit in 2018

 • Retail in Nederland investeerde ruim € 600 miljoen in preventie het afgelopen jaar

 • Supermarkten, doe-het-zelfzaken en kledingwinkels populairst bij Nederlandse winkeldief

 • Provincies Flevoland, Groningen en Noord-Holland het meest last van winkeldieven

 • Georganiseerde misdaad stijgt: inbraken en rondtrekkende bendes met geprepareerde tassen

   

  De Nederlandse retailers hebben het afgelopen jaar 1,8 miljard euro verloren door diefstallen. Daarmee heeft Nederland de hoogste winkelcriminaliteit van West-Europa na Spanje en dat voelt de Nederlandse consument in zijn portemonnee. De Nederlandse retailers rekenen de consument 139 euro extra aan om de kosten van gestolen spullen te compenseren. Dat blijkt uit de studie ‘Retail Security in Europe’ in opdracht van Checkpoint Systems, wereldleider in dervingpreventie voor de retail. Supermarkten, doe-het-zelfzaken en kledingwinkels zijn het populairst bij Nederlandse winkeldieven.

   

  Winkeldiefstal blijft in de meeste West-Europese landen status quo of daalt licht. Ook in Nederland. Maar als we de verliezen bij Nederlandse retailers optellen bij wat ze verliezen via diefstal door personeel, fraude door leveranciers, maar ook de georganiseerde winkelcriminaliteit zoals rondtrekkende bendes zien ze 1,8 miljard euro van hun jaarlijkse omzet in rook opgaan. Opgeteld met de investeringen van ruim 600 miljoen euro om winkelcriminaliteit te bestrijden, brengt dat de totale kosten van winkelcriminaliteit voor de Nederlandse retail op 2,4 miljard euro of 1,9% van hun jaarlijkse omzet. Dat blijkt uit het rapport “Retail Security in Europe” dat uitgevoerd werd door Crime&Tech, een spin-off bedrijf van de Università Cattolica del Sacro Cuore van Milaan. Onderzoekers analyseerden daarbij de cijfers over winkeldiefstal van ruim 3.500 winkels in Europa.

   

  Pjotr van Wuyckhuyse van Checkpoint Systems: “Winkelcriminaliteit blijft een grote impact hebben op de omzet van de Nederlandse retailers. De toenemende verliezen door georganiseerde misdaad verdienen daarbij extra aandacht. Maar beveiliging om diefstal onder controle te krijgen mag geen doel op zich zijn. De nieuwste beveiligingstechnologieën moeten retailers helpen om meer te verkopen en tegelijkertijd de verliezen onder controle te krijgen. De winkelervaring van consumenten wordt namelijk steeds belangrijker.”

   

  Nederlander betaalt 50 euro meer dan gemiddelde Europeaan door diefstallen

   

  Spanje is Europees kampioen winkelcriminaliteit. Retailers verliezen er door winkelcriminaliteit 2% van hun jaarlijkse omzet. Nederland en België delen de tweede plaats, met een kostenplaatje van 1,9% van de jaarlijkse omzet. Frankrijk (1,7%), het Verenigd Koninkrijk (1,1%) en Duitsland (1,0%) doen het beduidend beter dan Nederland.

   

  Pjotr van Wuyckhuyse van Checkpoint Systems: “De hoge winkelcriminaliteit in ons land, met als koplopers de provincies Flevoland, Noord-Holland en Groningen, zorgt ervoor dat elke Nederlander per jaar 139 euro extra betaalt in de winkel. Dat is 50 euro meer dan de gemiddelde Europeaan.”

   

  Supermarkten meeste last van winkelcriminaliteit

   

  Niet alle retailers hebben evenveel last van winkelcriminaliteit in Europa. Supermarkten lijden de grootste verliezen. Zij verliezen 2,6% van hun jaarlijkse omzet. In Nederland ligt dat percentage met 2,4% iets lager dan het Europese gemiddelde. Dat is wel nog steeds gelijk aan een verlies van ruim 1,4 miljard euro per jaar. Doe-het-zelfzaken en kledingwinkels zijn twee andere populaire doelwitten. Zij verliezen respectievelijk 67 miljoen euro en 54 miljoen euro per jaar aan winkelcriminaliteit.

   

  Top 5 meest gestolen goederen per sector:

   

Supermarkt

Doe-het-zelf

Kledingwinkel

Vlees, vis & kaas

Elektrisch gereedschap

Broeken

Cosmetica

Gereedschapsonderdelen

Truien

Alcohol

Hydraulisch gereedschap

Blouses

Chocolade & snoep

Lijm & plakband

Cosmetica

Kleding

Schroevendraaiers

Ondergoed

 

Pjotr van Wuyckhuyse van Checkpoint Systems: “Retailers verliezen niet enkel inkomsten door winkelcriminaliteit. Naast winkeldiefstallen, rondtrekkende bendes of stelend personeel, is er ook schade door foutief voorraadbeheer of beschadigde goederen. Slechts 1 op de 3 retailers slaagt erin een duidelijk onderscheid te maken tussen de verliezen door criminele activiteiten en andere verliezen.”

 

Nederlandse retailers investeren ruim 600 miljoen euro in beveiliging

 

Maar supermarkten in Nederland hebben nog ruimte om het verlies door winkelcriminaliteit op hun omzet te verkleinen. Zij investeren namelijk het minst van alle retailers in beveiliging: 0,4% van hun omzet. Het gemiddelde in de Nederlandse retail ligt op 0,6% van de jaarlijkse omzet, goed voor een bedrag van ruim 600 miljoen euro.

 

Pjotr van Wuyckhuyse van Checkpoint Systems: “Als we kijken naar welke beveiligingstechnieken de Nederlandse retailers gebruiken dan zijn het vooral beveiligingslabels en tags, artikelbeveiligingssystemen en camerabewaking. Twee op de drie ondervraagde retailers geeft aan deze technieken in hun winkel te hebben geïnstalleerd. De helft van de retailers gebruikt camerabewaking in alle winkels. Dat ligt hoger dan in de andere West-Europese landen (46,4%).

PR Contact

Natalie Lumma

Carta GmbH
+49 (0) 6232 / 100 111 - 25
checkpoint@carta.eu

Contact us

Über Checkpoint Systems

Checkpoint Systems, eine Division von CCL Industries, ist der einzige vertikal integrierte RF-/RFID-Lösungsanbieter für den Einzelhandel. Mit dem technologischen Fortschritt verändern sich auch die Kundenanforderungen in rasantem Tempo. Checkpoint liefert dem Einzelhandel intelligente Lösungen, die für mehr Klarheit und Überblick sorgen - jederzeit und überall. Durch ein einzigartiges Angebot von Soft- und Hardware, Etiketten und vernetzten cloud-basierten Lösungen optimiert Checkpoint Abläufe und Effizienzen im Einzelhandel mit intuitiven Echtzeitdaten, die in der gesamten Lieferkette und im Store bereitgestellt werden. Das verbessert die Rentabilität und bereichert die Kundenerfahrung. Die intelligenten Checkpoint-Lösungen für den Einzelhandel basieren auf 50 Jahren Erfahrung in der Radiofrequenz-Technik, innovativen Lösungen für die Diebstahlsicherung und Verlustprävention, marktführender Software, RFID-Hardware und umfassenden Kompetenzen im Bereich der Etikettierung. So lassen sich das Branding, die Sicherung und die Verfolgung von Waren von der Quelle bis zum Regal gewährleisten.

Legal Disclaimer Legal Disclaimer Legal Disclaimer 2019 Checkpoint Systems, Inc. – eine Division von CCL Industries Inc. Alle Rechte vorbehalten. Datenschutz.